Dom Studencki Wawrzynek

Obiekty mieszkaniowe
Dom studencki "Wawrzynek" to jeden z najważniejszych obiektów infrastruktury akademickiej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Jego rewitalizacja została przeprowadzona zgodnie z wymaganiami Miejskiego Konserwatora Zabytków.

Zakres prac obejmował rewitalizację elewacji a następnie wykonano kompleksowy remont wnętrz. W realizacji bardzo ważnym był aspekt powrotu do oryginalnej kolorystyki elewacji, rekonstrukcja głównego wejścia do budynku oraz nadanie nowej jakości wnętrzom akademika.


Podczas realizacji przezwyciężono liczne trudności techniczno – logistyczne. Organizacja ruchu musiała zostać zmieniona w ramach porozumienia z Policją i ZDM, która ostatecznie wiązała się z ustawieniem nowych znaków informujących, a także z przesunięciem strefy parkowania aut. Zgodnie z wymaganiami inwestora docelowa elewacja została dodatkowo pomalowana (do wys 2,5 m) specjalną farbą typu „antygraffiti”, a na płaszczyznach pionowych i poziomych balkonu zamontowano płyty granitowe. Dodatkowo wykonano montaż spirali zapobiegających siadaniu ptaków na wszystkich elementach wystających (parapetach, gzymsach).

Rozstawienie rusztowania elewacyjnego w centrum miasta to zawsze duże wyzwanie dla wykonawcy. Czynnik bezpieczeństwa użytkownika, ale także postronnych przechodniów jest najważniejszy. Dlatego też w tym przypadku zdecydowano, że wejścia na rusztowanie były codziennie demontowane. Dodatkowo remont wykonaliśmy w ekspresowym tempie, który odpowiadał przerwie letniej pomiędzy semestrami akademickimi.

Marek Skibiński, Kierownik projektu

DEMIURG wykonał także generalny remont wnętrz akademika. Kompleksowo odnowiono wszystkie pokoje studenckie wraz z łazienkami, oraz dokonano modernizacji całego zaplecza socjalnego akademika. W ramach zamówienia wymieniono również stare oświetlenie na nowoczesne energooszczędne systemy LED.

Inwestor: Uniwersytet Medyczny IM. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Lokalizacja: Poznań, ul. Wawrzyniaka 23/25

Funkcja: Mieszkaniowa

Powierzchnia terenu: 3000 m2

Zakres prac: Generalne Wykonawstwo

Projekt: mas.arch Adam Sprażyński

Data realizacji: 2016

Ludzie projektu

Mikołaj Jankowski

Marek Skibiński