Concordia Design Wrocław

Obiekty biurowe
W wyjątkowej przestrzeni wrocławskiej Wyspy Słodowej powstaje Concordia Design Wrocław. Miejsce integracji lokalnej społeczności, łączące funkcje biurowe, artystyczne i restauracyjne.

Concordia Design Wrocław jest jednym z najciekawszych, a zarazem najbardziej popularnych społecznie miejsc w ścisłym centrum Wrocławia. Jedyna ocalała kamienica z zabudowy wyspy Słodowej i Bielarskiej, której dotyczy wiele legend, przeobraziła się w nowoczesne miejsce interakcji społecznych.


DEMIURG był odpowiedzialny za stworzenie na podstawie koncepcji holenderskiego studia MVRDV projektu konstrukcji, projektów branżowych oraz Generalne Wykonawstwo całej inwestycji.

Wysoki poziom wody gruntowej i złożone warunki wymagały opracowania projektu fundamentowania pośredniego. Posadowienie budynku zrealizowano na żelbetowym ruszcie wspartym na 260 kolumnach „Jet Grouting” zbrojonych kształtownikami stalowymi. Przystępując do prac wzmocniliśmy grunt wykorzystując ponad 450 ton cementu. Zastosowana technika zagwarantowała osiągnięcie najwyższych możliwych parametrów stabilności fundamentu.

Wyzwaniem okazało się zaprojektowanie nowej konstrukcji budynku w obszarze istniejącej kamienicy z uwagi na całkowite wyburzenie wnętrz. Na postawie projektu MVRDV zaprojektowaliśmy a następnie wykonaliśmy wewnątrz zupełnie nową konstrukcję szkieletową, z pozostawieniem istniejących ścian zewnętrznych jako ścian osłonowych. Skuteczną koordynację międzybranżową umożliwiło nam użycie modelowania BIM.

Hubert Maciejewski, Główny Konstruktor

Do czasu wzniesienia nowej konstrukcji, pozbawione podparcia ściany wymagały tymczasowego zabezpieczenia, które zaprojektowano w formie stalowych kratownic, montowanych w miarę postępu prac rozbiórkowych po obwodzie ścian zewnętrznych, w połowie wysokości kolejnych kondygnacji. Kratownice demontowano po wykonaniu stropu na kondygnacji poniżej. Rozwiązanie pozwoliło na równoległe prowadzenie prac wewnątrz budynku i przy elewacjach. Stalowe zabezpieczenia oficyny ważyły łącznie ponad 70 ton.

Projekt konstrukcji Concordia Design był bardzo skomplikowany i wymagał ogromnej dokładności wykonawczej. Na całość składały się dwie duże niezależne konstrukcje starej jak i nowej części budynku, które na odpowiednim etapie zostały przez nas precyzyjnie połączone.

Wojciech Wobszal, Kierownik Projektu

Cegła. To właśnie ten materiał stanowi o charakterze holu głównego od strony Wyspy Młyńskiej. Ściany składające się z ponad 43.000 cegieł zostały osuszone i specjalistycznie odrestaurowane tak by oblicze wnętrz nawiązywało do historii tego miejsca.

Główną konstrukcję nośną budynku stanowią żelbetowe słupy i ściany centralnie usytuowanych trzonów komunikacyjnych. Na słupach wsparto żelbetowe podciągi stanowiące podparcie płyt stropowych. Stropy przewidziano częściowo jako monolityczne, częściowo jako stropy zespolone typy Filigran.

Na dachu budynku przewidziano taras, przekryty „pergolą”, nawiązującą swoim kształtem do układu połaci dawnego dachu kamienicy. Wielkopowierzchniowe przeszklenia ścian okalających taras, podobnie jak sięgające trzech kondygnacji fasady, wymagały zaprojektowania i wykonania stalowej konstrukcji wsporczej o odpowiedniej sztywności.

Na ostatniej kondygnacji Concordii Design oprócz wyjątkowych panoram Wrocławia można podziwiać również jedną z największych zielonych ścian zrealizowanych aktualnie w Polsce o łacznej powierzchni 360 mkw. Do jej stworzenia zespół DEMIURG potrzebował wykonać ponad 20 tysięcy nasadzeń.

Była to kolejna trudna relacja działu wykonawczego DEMIURG o bardzo skomplikowanym charakterze i bardzo krótkim terminie realizacji. Jestem szczególnie zadowolony z efektu jaki uzyskaliśmy w ramach prac restauratorskich zabytkowej elewacji kamienicy. Z ogromnym pietyzmem nasi sztukatorzy zadbali by uwidocznić i podkreślić piękno detali architektonicznych.

Bartosz Kaczmarek, Prokurent

Inwestor: PRO DESIGN sp. z o.o.
Lokalizacja: Wrocław
Funkcja: Gastronomiczno-biurowa
Zakres prac: Generalne Wykonawstwo, i projekty branżowe
Powierzchnia: 4700 m2
Data realizacji: 2018-2020
Współpraca: MVRDV, Q2 Studio

Ludzie projektu

Mikołaj Jankowski

Bartosz Kaczmarek

Wojciech Wobszal

Rafał Kotlarz

Radosław Piechnik

Hubert Maciejewski

Eladio Segura

Emilia Nabereźna

Armand Ulatowski

Marlena Szlachetka

Monika Kamińska

Ilona Szarwińska

Marcin Gatniejewski

Zuzanna Trybuchowicz