Osiedle Loom

Powierzchnia sprzedażowa 20035,1 m2
PUM14582,8 m2
PUU2214 m2
Apart-hotel2632,6 m2
Komórki lokatorskie605,7 m2
Ilość miejsc w hali garażowej250
MiastoŁódź
Rok powstania projektu 2019

Osiedle Loom

Osiedle Loom to inwestycja wielofunkcyjna, opierająca się na przekształceniu istniejącej historycznej tkanki i uzupełnieniu jej nowoczesną zabudową mieszkaniową.

Projekt zakłada gruntowną przebudowę i nadbudowę zabytkowego budynku przędzalni, tworząc wewnątrz przestrzeń nowoczesnego Apart-hotelu z umieszczoną w kondygnacji parteru siłownią oraz dwukondygnacyjną restauracją. Funkcja usługowa podnosi wartość wszystkich lokali mieszkalnych w zakresie inwestycji, nadając osiedlu niezależność. 

Front działki wykorzystano do zaprojektowania nowoczesnego pawilonu handlowo-usługowego, mogącego mieścić nawet lokalny market. W tej części terenu inwestycyjnego nie lokalizowano mieszkań ze względu na niski układ pierzei oraz bliskie sąsiedztwo arterii komunikacyjnych. Formę pawilonu zwieńczono siatką w kolorze miedzi, nawiązującej do industrialnej zabudowy przędzalni. Ten motyw – ażurowych elementów w miodowym kolorze pojawia się na wszystkich budynkach, spajając budynki mimo ich różnych funkcji oraz formy.

Przy wschodniej granicy działki, stanowiącej domknięcie urbanistyczne osiedla, przy budowanym właśnie 14-piętrowym budynku mieszkalnym zlokalizowano trzy obiekty o podobnej wysokości, w formie punktowców. Umożliwia to odpowiednie doświetlenie wszystkich pomieszczeń. Budynki połączono niższą zabudową mieszkaniową, wznoszącą się na kondygnacji garażowej. Na monolitycznej parterowej zabudowie parkingowej umiejscowiono przestronne zielone tarasy. Dzięki temu zabiegowi najniższa kondygnacja, zwykle nieatrakcyjna dla kupujących, zyskuje na wartości i zapewnia pewność sprzedaży. 

Całość założenia urbanistycznego uzupełniono przestrzeniami rekreacyjnymi w zieleni oraz wspólnymi tarasami na zielonych dachach niższych części budynków. Tworząc półprywatne przestrzenie wspólne dla ogółu mieszkańców można nie tylko zagospodarować konieczną na działce powierzchnię biologicznie czynną, ale także ułatwić nawiązywanie więzi społecznych, tworząc przyjazne środowisko mieszkaniowe.