Concordia Taste

Obiekty biurowe
Opuszczona Stara Drukarnia swoim wyglądem długo straszyła w samym centrum Poznania. Niszczejący obiekt kupiła spółka Pro Design, która postanowiła go wyremontować i stworzyć w nim centrum designu. Bryła budynku nie została zmieniona, dzięki czemu budynek zachował swój charakterystyczny wygląd z przełomu XIX i XX wieku.

W podziemiach Concordii Design kryje się nowocześnie urządzona restauracja Concordia Taste, pełna wyjątkowych smaków z różnych stron świata. Jej wnętrze powstawało w ekspresowym tempie dzięki zaangażowaniu generalnego wykonawcy. Równocześnie z projektem Concordii realizowano budowę sąsiadującego z budynkiem biurowca Bałtyk. Inwestorowi zależało, aby w jednym czasie ukończyć obie te realizacje.


Prace obejmowały sprawne wykonawstwo oraz przygotowanie dokumentacji projektowej na podstawie projektu wnętrza pracowni Wierszyłłowski i Projektanci. W zakres prac wchodziło także pozyskanie pozwolenia na rozpoczęcie prac od Biura Miejskiego Konserwatora Zabytków i decyzji o pozwoleniu na budowę.

Na placu budowy pracowało ponad 50 osób. Prace odbywały się w różnych systemach zmianowych i trwały nieprzerwanie przez całą dobę. Nie udałoby się to bez znaczącego zaangażowania inwestora, elastyczności w planowaniu imprez i dużej wyrozumiałości użytkowników oraz gości – praca na czynnym obiekcie to jak operacja na żywym organizmie.

Od lat, z poszanowaniem dla zabytków, realizujemy oczekiwania inwestorów. Tak było także w tym przypadku, dlatego wszystkie działania konsultowaliśmy z Biurem Miejskiego Konserwatora Zabytków, który przy Concordia Taste okazał wielką otwartość i chęć współpracy.

Bartosz Kaczmarek, Prokurent

Układ pomieszczeń został dostosowany do projektu wnętrz architektów z pracowni Wierszyłłowski i Projektanci. Nie obyło się bez wyburzania ścian. Wykonano zaplecze techniczne i sanitarne, a także całkowicie wykończono część przeznaczoną na restaurację. Prace prowadzono na parterze i w piwnicy. Konieczne okazało się połączenie schodami parteru z placem „Przystań” za pomocą konstrukcji stalowej usytuowanej na zewnątrz budynku i wkomponowanie jej w zabytkową elewację w jak najmniej ingerujący sposób. 

Inwestor: Pro Design

Lokalizacja: Poznań

Funkcja: Biurowo-Konferencyjno-Usługowa

Zakres prac: Generalne Wykonawstwo oraz projekt budowlany i wykonawczy

Powierzchnia: 5 160 m2

Data realizacji: 2018

Współpraca: Wierszyłłowski i Projektanci

Ludzie projektu

Bartosz Kaczmarek

Mikołaj Jankowski

Rafał Kotlarz

Radosław Piechnik

Jan Krzysztof Nikisch

Marek Skibiński