SWPS Sopot

Obiekty kulturalno-oświatowe
Ponad dwadzieścia lat temu trzech naukowców Instytutu Psychologii Polskiej Akademii Nauk - Profesorowie Andrzej Eliasz, Zbigniew Pietrasiński oraz Janusz Reykowski postanowili utworzyć, najlepszą w Polsce, szkołę wyższą. Początkowo Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej, dziś Uniwersytet SWPS z wydziałami w kilku największych polskich miastach.

W 2002 r. w dawnym budynku Szkoły Podstawowej nr 2 w Sopocie, otwarto Zamiejscowy Wydział SWPS w Sopocie. Zabytkowy obiekt, objęty strefą ochrony konserwatorskiej, postanowiono poddać przebudowie, a także stworzyć dodatkową przestrzeń w miejscach dotychczas nieużytkowanych – na poddaszu oraz w piwnicy.


Prace zakładały przebudowę i remont budynku uczelni łącznie z adaptacją piwnicy, poddasza oraz wymianą instalacji. Cały obiekt dostosowano do potrzeb osób z niepełnosprawnościami oraz przepisów przeciwpożarowych.

Prace remontowe odbywały się na wszystkich piętrach wraz z zagospodarowaniem poddasza, na którym utworzono dwa poziomy z gabinetami dla wykładowców uczelni oraz nowoczesną strefą relaksu dla studentów. Nieużytkowany do tej pory strych, zyskał nową funkcjonalność. Przestrzeń została odpowiednio przygotowana dla niepełnosprawnych, łącznie z windą, która dociera na poddasze.

W piwnicy powstała nowoczesna kuchnia wraz z zapleczem gastronomicznym, którego dotychczas nie było w budynku. Dzięki dostępności cateringu oraz możliwości gotowania, uczelnia może organizować spotkania czy konferencje. Wydzielona została również szatnia oraz Strefa Studenta – przestrzeń do pracy i relaksu.

Pomimo bardzo krótkiego terminu byliśmy w stanie wykonać wszystkie prace budowlane i instalacyjne, a także otrzymać niezbędne pozwolenia przed rozpoczęciem roku akademickiego, który w związku z pracami został przesunięty tylko o miesiąc. Całość zajęła nam 5 miesięcy, w tym miesiąc to uzyskiwanie odpowiednich pozwoleń.

Emilia Nabereźna, Kierownik projektu

Elewacja została poddana renowacji, podobnie jak drzwi, posadzki, drewniana klatka schodowa czy zabytkowe lastryko. Balustrady i schody zostały dostosowane do aktualnie obowiązujących przepisów.

Charakterystyczne zabytkowe wnętrze zostało dostosowane do potrzeb studentów i wykładowców. Nowoczesne instalacje oraz wykorzystanie nieużytkowanej wcześniej przestrzeni, sprawiło, że uczelnia stała się bardziej funkcjonalna.  

Przy uczelni powstał duży parking dla studentów i wykładowców. Zlikwidowane zostało wtórne ogrodzenie, dzięki czemu przestrzeń wokół uczelni została otwarta i bardziej dostępna, również dla mieszkańców.

Inwestor: HERON 2 Sp. z o.o.

Lokalizacja: ul. Polna 16/20, Sopot

Funkcja: Budynek edukacyjno-dydaktyczny szkolnictwa wyższego

Zakres prac: Generalne wykonawstwo

Powierzchnia: 3946 m2

Data realizacji: 2017

Współpraca: PUiA Marek Solnica

Ludzie projektu

Mikołaj Jankowski

Emilia Nabereźna

Rafał Kotlarz

Marek Skibiński